Sollicitatietips

4 tips voor het sollicitatiegesprek
Na het versturen van een motivatiebrief en CV is een logische vervolgstap vaak een sollicitatiegesprek.  Met een beetje gezonde spanning is natuurlijk niks mis, maar als je van ellende dichtslaat en een kop koffie over je gesprekspartner heen gooit heb je natuurlijk wel een probleem. Studentenbaan helpt je daarom op weg met 4 tips waardoor jij goed voorbereid je sollicitatiegesprek tegemoet gaat. 

Ken het bedrijf

Ook bij solliciteren geldt; een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je vooraf in het bedrijf en de mensen met wie je om tafel zit. Er zijn een aantal vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek sowieso kunt verwachten en dankzij je goede voorbereiding kun jij helder, duidelijk en enthousiast uitleggen waarom juist jij geknipt bent voor dit bedrijf en deze functie. 

Belangrijke informatie over salarissen bij veel grote, internationale bedrijven en ook beoordelingen van deze bedrijven vind je op Glassdoor. Hier vind je zowel Nederlandse als internationale bedrijven.

 

Hoe werkt het?

Dress to impress

Een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg daarom dat je er netjes uit ziet en laat je afgetrapte gympies en hip festivalshirt daarom in de kast hangen. Als je naar tip 1 hebt geluisterd weet je inmiddels een beetje bij wat voor bedrijf je op gesprek gaat en kun je daarom een outfit uitzoeken die hierop aansluit. Zorg er daarnaast ook dat de kleding die je aanhebt goed zit, een te kort rokje wat elke keer naar beneden getrokken moet worden of een nette, maar jeukende wollen trui zijn daarom een no-go.

student
apply

Kom op tijd

Ondanks dat deze tip nogal voor de hand ligt, gaat het bij vele sollicitanten nog wel eens mis. Zorg daarom dat je op tijd vertrekt en van te voren weet waar je precies moet zijn. Te laat komen zorgt voor (onnodige) ergernissen en heeft vaak als gevolg dat je minder tijd hebt om te laten zien wie je bent en wat je kunt.


Stel vragen

Zorg tijdens het gesprek dat je een open houding hebt en praat niet negatief over eerdere werkgevers of andere gerelateerde onderwerp. Laat daarnaast je gesprekspartners goed uitpraten en zorg ervoor dat je niet alleen maar vragen aan het beantwoorden bent, stel ze zelf ook! Vraag naar de functie en het bedrijf, maar vergeet ook geen interesse te tonen in je gesprekspartners. Veel mensen vinden het ook fijn om zelf te vertellen wie ze zijn, wat ze doen en welke studie ze bijvoorbeeld hebben gedaan.